Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
Adventről

A szó várakozást jelent, a keresztény ünnepkörben a karácsonyra való lelki felkészülésre utal. Izrael népe évszázadokon át várta Isten küldöttét, a megváltó embert. Ezekben a hetekben ezt a várakozást élik meg a keresztény hívők.

Ez az időszak a lelki befeléfordulás ideje kell, hogy legyen azoknak is, akik nem járnak templomba. Krisztus azt tanította, hogy Isten bennünk lakik, s a szeretet mindennél fontosabb. Erre cselekedeteivel példát is mutatott nekünk. Az advent és az egyházi év megnyitását harangszó jelezte. Régen az advent alatt az emberek böjtöt tartottak, falun eljártak a Szűz Mária tiszteletére tartott hajnali misére, a rorátéra, amit szép kifejezéssel angyali vagy aranyos misének is neveztek.

Nem kell a hétköznapi értelemben vett vallásosság ahhoz, hogy most egy kicsit türelmesebbek, szeretettelibbek, odafigyelőbbek legyünk környezetünkhöz. Legalább most tegyünk egy próbát! Nagyon jó lehetőséget ad az advent időszaka arra, hogy egy kicsit magunkat "kívülről" figyelve megszabaduljunk régóta hurcolt lelki sebeinktől, frusztráltságunktól és neveljük magunkat. Legyünk kedvesek legkevésbé szeretett kollégáinkkal, próbáljunk közeledni régi haragosaink felé.

A hétvégéket is lekötő karácsonyi bevásárlási rohamok, speciális kereskedelmi akciók ennek épp az ellenkezőjét akarják ránk kényszeríteni. A bevásárlóközpontok áramló tömegében "az ember embernek farkasa" hangulatban legkevésbé fordulunk befelé, szinte kényszernek érezzük az ajándékvásárlást. A nagy forgalomban már-már úgy érezzük, zavarnak bennünket embertársaink. A fogyasztói társadalom legnagyobb megmozdulása a karácsonyi bevásárlás - ne engedjük át magunkat ennek a mindent háttérbe szorító szerzési láznak.

Az ajándékvásárlás előtt minden egyes megajándékozandóval lélekben beszélgessük egyet. Lehet, hogy neki egy méregdrága nyakkendő, töltőtoll helyett egy színházjegy vagy egy kettesben töltött hétvégi gyalogtúra lenne az igazi ajándék. S a legújabb háztartási gépnél is értékesebb lehet egy meglepetés vacsora vagy egy hastáncbérlet.

Mit tudunk az advent történetéről?

A VI. századtól vannak erről az ünnepről feljegyzések. A négy vasárnapot magába foglaló adventi időszak, Szent András ünnepével kezdődik és december 24-éig tart. November 30. András napja, melyet a keresztények Szent András apostol ünnepéhez kapcsolnak. Szent János elbeszélése szerint András egyike annak a két tanítványnak, akik elsőkként követték Jézust. András eleinte Keresztelő Szent János tanítványai közé tartozott, de amikor meggyőződött róla, hogy Jézusban megtalálták a Messiást, hozzá csatlakozott. A nyugati tradíció szerint a legtöbb egyházban az advent első napja az egyházi év kezdete. Az adventi időszak a karácsony előtti 4. vasárnapon kezdődik, azon a vasárnapon, amelyik a legközelebb van november 30-hoz. Ha december 24. vasárnapra esik, akkor az az advent negyedik vasárnapja.forrás: www.szantal.hu
 
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.