Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Articsóka - Cynara scolymus
 
A Földközi-tenger mellékén honos. Megjelenésében hasonlít a nálunk közismert bogáncshoz.;

mindkét növény a fészkesvirágzatúak családjába tartozik.

Jellemzői:
Magas termetű, dekoratív megjelenésű növény. Elsősorban zöldségnövényként ismert, de

virágágyban is nagyon mutatós. A gyógy- és fűszernövények között azért kap helyet, mert különleges csemegeként fogyasztható, nagyon egészséges, igen magas az A vitamin

tartalma.
Termesztése nálunk nem elterjedt.
Levelei szárnyasan osztottak, hamvas szürkés színűek. A virágzata nagy, legalább 5 cm átmérőjű, a fészekpikkelyei

húsosak
Természetét tekintve évelő növény, de egynyáriként is termeszthető.
Évelő növényként télen a fagyok ellen takarást igényel.

Szaporítása:
A magjait

cserépbe vetjük, szemenként, február végén vagy március végén. A korábbi vetés növényházban, a későbbi fólia alatt történő csíráztatást jelent. Kelés után a kis növényeknek

biztosítsunk napfényes helyet. A szabadba történő kiültetésre csak a májusi fagyok elmúltával kerülhet sor. Termetéhez mérten nagy a tenyészterületi igénye is; 1 X 1méteres

távolságra ültessük. Tövét a kiszáradás ellen talajtakarással védjük (A talajt a tő körül vastagon komposzttal- vagy érett istállótrágyával takarjuk). Száraz időszakban öntözést is

igényel.
Tőosztással is szaporítható.

Felhasználása:
A virágkezdeményeket fogyasztják. Megfőzik vagy megpárolják, és mártással (például kaporral ízesített majonéz

vagy vajjal készült besamel) fogyasztják.

Szedése:
A kifejlett virágokat zsenge állapotban szedjük. A virágfejeket késsel levágjuk, a virágszárakat a talajfelszín felett kb.

30 cm-es magasságban visszavágjuk. Visszavágjuk.

Forrás: Articsóka - Cynara scolymus
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép