Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Édeskömény - Foeniculum vulgare
 
Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén honos. Közép- és Dél-Európában (hazánkban

is) termesztett növény. Több alfaja és változata van. Hazánkban a termesztésben kétféle édeskömény található:
- Foeniculum vulgare subspecies capillaceum - az alsó

megvastagodott szárrészét fogyasztják zöldségnövényként;
- Foeniculum vulgare subspecies capillaceum var. duce - fűszer édeskömény.

Jellemzői:
130-200 cm

magasra növő évelő növény. Mélyen gyökerező, szára hengeres, hamvas. Szórt állású levelei finoman szeldeltek, kékeszölden hamvasak. Virágai aprók, sárgák.
Termése,

levele - maga az egész növény mutatós, szép dísze is a fűszerkertnek.

Környezeti igényei:
Meleg, napos helyet, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag, meszes talajt

szeret. Szélvédett helyre való, mert törékeny és nagyobb szélben könnyen eldől.
Hidegebb télen, különösen akkor, ha hótakaró sincs, könnyen kifagyhat.
Virágzáskor,

terméséréskor hőigényesebb.

Szaporítása:
Korán tavasszal (március elején, közepén), esetleg ősszel, magvetéssel. Magjait 2-3 cm mélyre

vessük.

Hatása:
Szélhajtó, étvágyjavító, görcsoldó, epehajtó.

Szedése:
Ideje a felhasználástól függ.
Felhasználhatjuk a friss leveleit mártások, saláták, halak

fűszerezésére. Főtt ételhez a főzés végén adjuk.
Szárított levelei arcápolásra szolgáló pipereolajok készítéséhez használhatók.
Terméséből készült teáját - görcsoldásra,

szélhajtásra - a csecsemők is ihatják. Termése ezen kívül felhasználható édességek, pástétomok, burgonyás ételek ízesítéséhez is.
Amennyiben a termését akarjuk

hasznosítani, akkor vágjuk le a növényt, amikor a magvak barnulni kezdenek.
A levágott növényt zacskóba tesszük, hogy a magvak abba hulljanak, és függesztve szárítjuk.

Forrás: Édeskömény - Foeniculum vulgare
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép