Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Kapor - Anethum graveolens
 
A Földközi-tenger mellékéről származó, régóta termesztett fűszernövény. Nálunk vadon nem fordul

elő, de könnyen kivadulhat.

Jellemzői:
Ernyős virágzatú, termőhelytől függően 50-150 cm magasra növő, egynyári efemer növény.
A lomblevelek többszörösen

szárnyaltak, vékonyak, fonalszerűek.
Virágzata sárga. A termése is fontos fűszer.

Környezeti igényei:
Nem különösen igényes. Már 8-10 °C hőmérsékleten csírázik.

Szereti a könnyű, jó vízgazdálkodású, nitrogénben gazdagabb talajokat, és a napos helyet.

Szaporítása:
Magjait már kora tavasszal vethetjük. Állandó helyre vetjük (az

átültetést nem bírja). Rövid tenyészideje miatt legjobb szakaszosan vetni, így a friss leveleket hosszabb ideig biztosítani tudjuk. Vetéskor a magvakat 1,5-2 cm vastagon takarjuk

földdel.

Felhasználása:
Használhatjuk a friss leveleket. Ezeket virágzás előtt szedjük. Legjobb tartósítási módja a mélyhűtés.
Felhasználhatjuk a magjait is. Erre a

célra akkor szedjük, amikor a magvak már érettek, de még nem peregnek. Papírzacskóba téve, függesztve szárítjuk.
A friss leveleket sajtok, túrók, burgonyás ételek, párolt

húsok, zöldségfélék, saláták, mártások ízesítésére, valamint fűszerkeverékek elemeként használjuk.
A frissen szedett és szárított virágok virágkötészeti kompozíciókban

találhatnak helyet.
A kapor nemcsak ízletes fűszer, hanem kiváló háziszer az emésztés javítására is. A kapormagból készült tea segít felfúvódásnál, használ köhögés esetén,

és vízhajtó hatása is van.

Emésztést segítő teakeverék:
Összetétele: kapormag, ánizsmag, édeskömény és menta keveréke (a magvakat a keverék-készítés előtt

megtörjük).
Elkészítés: 0.5 l vízhez 2 csapott evőkanálnyi keverék. Tíz percig állni hagyjuk.
Étkezés után fogyasztjuk.

Forrás: Kerti kapor - Anethum graveolens
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép