Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Kömény - Carum carvi
 
Ismert egyéb nevei: konyhakömény, kerti kömény, fűszerkömény.
Vadon élő változatai Közép- és

Észak- Európában, Ázsiában honosak. Hazánkban nyirkos réteken vadon is gyakori.
Termesztése Európa majdnem minden országában elterjedt.

Jellemzői:


Magyarországon egy- és kétéves típusai vannak termesztésben.
A kétéves kömény (Carum carvi forma biennis) egy-másfél méter magasra nő. Az első évben tőleveleket

hoz, a második évben virágzik és a magja júniusban érik.
Az egyéves kömény (Carum carvi forma annua) valamivel magasabbra nő, még a vetés évében virágzik, és

augusztusra termését be is érleli.
Az egyéves kömény magja kevésbé pereg.

Környezeti igényei:
Vízigényes, hőigénye nem nagy, optimális hőigénye 16-20 °C. A

kétéves növények tőlevélrózsás alakjai a téli fagyokat jól átvészelik. A napos fekvést, középkötött, tápanyagban gazdag, nyirkos talajokat kedveli.

Szaporítása:
Mindkét

forma márciusban, szabadba történő magvetéssel szaporítható. A vetés mélysége 1,5-2 cm.

Hatása:
Gyomorerősítő, görcsoldó, szélhajtó.

Felhasználása:


Gyógyhatása miatt tea formájában, de főleg fűszerként hasznosítjuk, Kenyere, péksütemények, burgonyás ételek, párolt húsok, káposztafélék, sajtok, tészták, saláták, italok

kiváló ízesítője.

Szedése:
A termés beérésekor. A hajtásokat összekötjük, zacskóba téve függesztve szárítjuk.

Forrás: Kömény - Carum carvi
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép