Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Majoránna - Majorana hortensis
 
A majoránna Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. Hazánkba a XVI. században

került.

Jellemzői:
Nálunk egyéves fejlődésű, 25-40 cm magasra nő. Szára négyélű, dúsan elágazó. Tojásdad levelei szürkén molyhosak. Virágai fehérek vagy zöldes

rózsaszínűek.

Igényei:
Tápdús, gyorsan felmelegedő, jó vízgazdálkodású talajt, napos fekvésű helyet szeret.
Termeszthető a fűszerkertben és cserépben. Az ablakban

télen cserepesként jól mutat és hasznos is.

Szaporítása:
Márciusban a magjait fóliasátorban vetjük. Palántáit 6-8 heti nevelés után ültethetjük ki a

fűszerkertbe.

Felhasználása:
A friss vagy szárított leveleit elsősorban ételek ízesítésére használjuk. Ilyen célú felhasználása már az ókori Egyiptomban is ismert volt.

Húsos (sertés, szárnyas, hal), tojásos, burgonya ételek közismert fűszere. Jelentős az élelmiszeripari alkalmazása is.
A szárított levelekkel fürdővizet, szobát is

illatosíthatunk.

Hatása:
Szélhajtó, csökkenti a bélpuffadást. Gyulladáscsökkentő. Asztmatikus tünetek esetén is kedvező hatású.

Szedése:
Friss fogyasztásra a

leveleit folyamatosan szedhetjük, szárításra legjobb virágzás előtt. A szárítása kis csomókba kötve, függesztve történik.
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép