Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Gyógy- és fűszernövények

Zamatos turbolya - Anthriscus cerefolium
 
Igen kellemes, fűszeres, az ánizsra emlékeztető zamata van, melyet az utóbbi

időkben újra felfedeztünk.

Délkelet-Európából származik. Egy változata az Anthriscus cerefolium varietas trichospermus vadon, akácosokban, utak, kerítések mentén

nálunk is megtalálható.

Jellemzői:
40-45 cm magas egynyári növény. Csipkézett, sötétzöld levelei vannak Ernyős virágzata fehér színű.

Környezeti

igényei:
Közepes tápanyagtartalmú, nyirkos talajon, félárnyékos helyen érzi jól magát. Napos, száraz helyen hamar felmagzik.

Szaporítása:
Március végén - április

elején vetjük a magjait állandó helyre, 20 cm-es sortávolságra. Kelés után 20-25 cm távolságra egyeljük.
Cserépben is tarthatjuk, de fontos tudnivaló, hogy az átültetést (így a

cserépbe ültetést is) csak nagyon fiatal korban viseli el.

Ápolása:
Száraz időben ajánlatos öntözni.
A virágzatot még a kifejlődésük előtt vágjuk le, így zöld hajtásokat

hoz és nem magzik fel. A friss zöld folyamatosságát úgy is biztosíthatjuk, ha szakaszosan, 3-4 hetenként vetjük.

Felhasználása:
A konyhában levesekhez,

mártásokhoz, salátákhoz, hal- és tojásételekhez, húsokhoz használhatjuk. Az aromaanyaga hamar elillan, ezért csak a főzés végén kerüljön az ételbe. Fűszervajat is

ízesíthetünk vele. Erre a célra friss zsenge levelek a legjobbak, de jól használhatók a fagyasztással tartósított levelek is.
Szárított levelei helyet kaphatnak szobaillatosító

keverékekben.
Teája emésztőszervi, légzőszervi megbetegedéseknél lehet hasznos.
A szárított leveleit zárt dobozban tároljuk.

Szedése:
A külső, fiatal leveleket

szedjük, a középsők tovább hajtanak.

Forrás: Zamatos turbolya - Anthriscus cerefolium
 
--- Vissza ---
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép