Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

Együnk szívünk egészségére
A szívbetegségek miatt bekövetkezett halálozás a vezet? halálokok közt szerepel mind férfiak, mind pedig n?k körében. A betegség kialakulásának okai legtöbb esetben a helytelen, mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott cukrozott és zsíros ételek fogyasztása és a stressz.

Léteznek azonban egyszer? lépések, melyek segítségével szívünk egészsége meg?rizhet?.

Táplálkozási tanácsadók, újabb és újabb diéták hirdetik a hosszú élethez vezet? legbiztosabb utat. Valójában nem könny? választanunk, s valljuk be ?szintén, ha létezik egyszer?bb megoldás, akkor arra szavazunk.

Természetesen nem hangsúlyozhatjuk elégszer a testmozgás fontosságát, de szívünk egészségének szempontjából épp ilyen kiemelt szerepe van a harmonikus baráti- és párkapcsolatnak, a kiegyensúlyozott életvitelnek, s a helyes táplálkozásnak. Hosszú és részletesen összeállított étrendek helyett most nézzük a legfontosabb tápanyagokat, ételeket, melyekkel egy-egy fogást máris szívbaráttá varázsolhatunk.

A szívbetegségek kockázata jelent?sen csökken, ha a reggelire elfogyasztott joghurtot, müzlit lenmaggal, vagy zabpehellyel gazdagítjuk. A két kiváló omega-3 forrást használjuk bátran házi sütemények készítésekor is. E célból használhatunk még mandulát és diót is, melyek segítségével az omega-3 mellett E-vitamin, magnézium, folsav és rostszükségletünk is fedezhet?. Mindezt pedig szójatejjel kiegészítve biztosítjuk szívünk egészségét a benne található flavonoidok, B-vitamin komplexek által is.

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általános egészségi állapotunk szempontjából is igen fontos. Szívünk érdekében érdemes a fekete áfonyát, narancsot, sárgadinnyét, sárgarépát, spenótot, brokkolit, spárgát és paradicsomot választanunk.

Az ebédre elkészített fogásokat érdemes halfélékkel, különösen lazaccal, vagy tonhallal gazdagítanunk, melyek szintén kiváló omega-3 forrást jelentenek. A tofu gazdag ásványi anyagokban, barna rizzsel tálalva máris kiváló szívbarát ebédet varázsoltunk az asztalra.

A fogások mellé egy pohár vörösbor segíti a HDL, vagyis a "jó" koleszterin szint meg?rzését. Természetesen az étkezés végén a desszert sem maradhat el, egy 70%-os, vagy annál magasabb kakaó tartalmú étcsokoládéval vérnyomásunk is csökkenthet?.
Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.