evon.hu - Egészség Vitalitás Online
Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

A kenyér jelent?sége táplálkozásunkban - 3. rész
Mivel a legnagyobb mennyiségben fogyasztott élelmiszerünkr?l van szó, egészségünk meg?rzése szempontjából fontos szempont a nap mint nap asztalunkra kerül? kenyér adagja és tápanyag összetétele is.

A kenyér beltartalmi értékei

A hazánkban gyakori túlsúly, érelmeszesedés, cukorbetegség és az ezek következményeként megjelen? társbetegségek megel?zése érdekében javasolt el?nyben részesíteni a magasabb élelmi rosttartalmú (teljes ?rlés?, magvakkal dúsított, nagyobb rozsliszttartalmú) kenyérféleségek fogyasztását a fehér pékárukkal szemben. Kutatások igazolják ugyanis, hogy pl. a zabkorpával készült termékek gyakori fogyasztása mellett csökken a vér össz-, valamint érfalat károsító LDL- koleszterinszintje is. B?séges folyadékellátottság mellett a vízben nem oldódó élelmi rostok (hemicellulóz, cellulóz) pedig el?segítik a bél megfelel? m?ködését, ezáltal képesek megakadályozni a székrekedés és más bélproblémák kialakulását.

A magasabb rosttartalmú kenyérféleségek több vitamint (B1-, B2-, B6-vitamint), valamint ásványianyagot (magnéziumot és káliumot) tartalmaznak, mint fehér társaik. Bár fehérjéi nem teljes érték?ek, napi (nem állati eredet?) fehérjebevitelünk tekintetében mégis alapvet?ek, mivel szükségletünk nagy részét a gabonafélékb?l, fedezzük. Fontos szem el?tt tartani azonban, hogy az értékes tápanyagok mellett a kenyér magas energia-, szénhidrát-, valamint sótartalmú táplálék is egyben, ezért fogyasszuk mérsékletesen!

Beazonosítást könnyít? adatok

A kenyereken olvasható kenyércímkér?l sok esetben csak az adott kenyér elnevezését tudhatjuk meg. Segíti azonban az eligazodást, ha tisztában vagyunk ezek jelentésével, a leggyakrabban fogyasztott kenyérféleségek alapanyagainak összetételével:

Fehér kenyér: 100 % a búzaliszt (BL 80) aránya.

Félbarna kenyér: 85 % a búzaliszt (BL 112), 15% a rozsliszt (RL 90) aránya.

Rozsos kenyér: 60 % és 85 % közötti a búzaliszt, 15 % és 40 % közötti a rozsliszt aránya.

Rozskenyér: 60 % alatti a búzaliszt, 40 % feletti a rozsliszt aránya.

A többgabonás, búzacsírás, szójás, korpás, burgonyás stb. névvel ellátott kenyerek összetétele a névadó adalékra vonatkozóan (pl. szójás kenyér esetében a szójára) szintén szabályozott. Lényeges el?írás, hogy a malátával színezett - a barna kenyérrel könnyen összetéveszthet? - kenyéren kötelez? feltüntetni, hogy "malátával színezett".

A süt?ipar termékei között ma már szerencsére megtalálhatóak a különböz? betegségek diétájához illeszked? speciális kenyerek is (pl. gluténmentes kenyér a lisztérzékenyek, fehérjeszegény kenyér a krónikus vesebetegek, diabetikus kenyér a cukorbetegek, nátriumszegény kenyér a magas vérnyomásban szenved?k, stb. részére).

Láthatjuk, hogy az eltelt évszázadok során a kenyér sokat változott ugyan, de mégis ugyanaz maradt, s ha változatosan és mértékkel fogyasztjuk, remélhet?leg sokáig. élvezhetjük még benne az "élet ízét".
Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép