Sok növényt tarthatunk az ablakpárkányunkon vagy a télikertben. Így mindig rendelkezésünkre állnak frissen. Természetesen így jön ki a legjobb íz és aroma. Ha nincs erre lehet?ségünk, akkor könnyedén eltehetjük ?ket. A legtöbb tárolási technika egyszer? és hatásos.
Szedés
Minden növény szedése és tárolása más és más, mégis vannak általános szabályok, amelyeket jó, ha betartunk. Az egynyári leveles növényeket és az ével?ket óvatosan kell szedni, egyszerre ne szedjünk le a növény 10%-ánál többet (zsálya, kakukkf?, rozmaring, bazsalikom, petrezselyem). Ha ezt betartjuk, akkor a szedést?l csak frissülni fog a növényünk, er?södni. Közvetlenül a virágzás el?tt végezzük a ,,szüretet”, mert ilyenkor a leger?sebb a zamata. Mindig a legtökéletesebb leveleket szedjük le, a makulátlan részeket gy?jtsük be reggel, vagy a kés? esti órákban. Soha ne a t?z? napon. Persze van kivétel is, ilyen a levendula, amit közvetlenül a virágba borulás el?tt a legjobb szedni, mikor a napon elkezd nyílni.
A magvak begy?jtése növényenként változik. Az is el?fordul, hogy a növény magja a földre hull miel?tt észrevennénk, így el?re elveti a következ? évi növényállományt. A nehezen begy?jthet? magokat úgy is szedhetjük, hogy kis papírzacskót kötünk a virágra, miel?tt a magok elkezdenek beérni. Így tud a növény lélegezni, és egy magot sem veszíthetünk el beéréskor.
Szárítás
A növényeket vágjuk le, kis szárral kössük csokorba ?ket egy kis gumigy?r?vel vagy zsineggel, és fejjel lefelé lógassuk fel ?ket. Fontos, hogy száraz, h?vös helyet találjunk nekik, és óvni kell a napfényt?l is. Tehát a konyha nem jó hely, mert ott nagy a pára, és olyan hely sem jó, ahol a h?mérséklet meghaladja a 30 fokot. Végezhetjük papírzacskóban is a szárítást. De minden esetben címkézzük fel a növényeket, mert száradás után már nehezebben felismerhet?ek. Miután minden nedvesség kipárolgott bel?lük, távolítsuk el a szárakat, és légmentesen záródó üvegbe tegyük ?ket. Az üvegeket is címkézzük fel, és fényt?l védett helyen általában két évig tárolhatjuk ?ket.
Így ételeinkben fenséges íz? és aromájú növényeket használhatunk egész évben.
|