Sokat hallunk a f?szernövények jótékony hatásairól. De melyik növénnyel hogyan bánjunk? Hogyan gondozzuk, hogy megfelel? szépség? és min?ség? növényeink legyenek.
Vegyük sorra a legáltalánosabb növényeket, amiket könny? gondozni, és a mindennapokban is hasznosítani tudunk a napi f?zés során.
Kapor : 30-60cm magasra n? meg. Sokféle talajon megél, a nedvességet kedveli, így bátran locsolhatjuk. A teljes napot szereti, szabadban vagy üvegházban is jól fejl?dik. Ablakpárkányra csak a mérete miatt nem javasolt, és er?s illata miatt. De vigyázat, ha kedvez? feltételeket teremtünk neki túlságosan elszaporodhat, így tartsuk kordában.
A friss kaporleveleket számtalan ételben felhasználhatjuk. A kovászos uborkának kit?n? ízt ad, de jól passzol krémekbe, mártogatós szószokba, túróhoz, húsokhoz.
Tárkony: részben fagyt?r? növény, ével?, így az elültetett növények jó eséllyel következ? éven is kibújnak. Akár 60cm magasra n?, bármilyen talajon jól érzi magát. Palántáról növekszik, akár konyhaablakba, akár kertbe is ültethet?. Az orosz tárkony a legalkalmasabb benti tartásra.
Leveleit használjuk ízesítésre; tartármártás, ízesített ecet, fehér mártás.
Édeskömény : 1-1,5m magasra feltörekv? növény. Minden része ehet?, gyökere, szára, levelei, magvait megszárítva használjuk. Napos helyet kedveli, nedves talajon jól növekszik. Leveleit frissen szedjük, le is fagyaszthatjuk télre. Virágát még a magok beérése el?tt letörjük, levágjuk, megszárítjuk, és úgy kirázzuk a magokat bel?le.
Leveleit salátákba, szószokba használhatjuk, magvait kolbászokba, süteményekbe tehetjük.
Menta: 30-90cm magasra n?. Fodormenta: levelei zöldek, teljesen sz?rtelenek, illata er?s; citromos mentaillat, íze kesernyés. Borsmenta: fényes zöld levelei vannak.
Kedveli a napsütést, nagyon könnyen elterjedhet, mint a gyom, így gondot is okozhat. A mentát egy szezonban kétszer szedhetjük, ilyenkor a szárat 10cm-esen meghagyjuk és abból új hajtások indulnak.
Felhasználhatjuk frissen, de lehet szárítani vagy fagyasztani is. Salátákba, ragukba, levesekbe, édesen, vagy sósan is fogyaszthatjuk. Íze minden esetben különleges és friss hatást kölcsönöz az ételünknek.
Majoránna: 30cm magasra n? meg. Szobában jól nevelhet?. Minél melegebb nap éri, annál er?teljesebb az ízük, ezért olyan helyre tegyük, ahol teljes napsütés éri. Virágzás el?tt gy?jtsük be, és szárítsuk a leveleket. Szárításhoz kössük össze a szárát, és meleg, jól szell?z? helyre tegyük. Le is lehet fagyasztani.
Felhasználhatjuk sültekhez, levesekbe, fasírt ízesítésére, pástétomokba tehetjük.
Petrezselyem: Beltérben is jól nevelhet?, 45 cm magasra n? meg. Meleg, napsütéses helyet kedveli, nedves talajon jól érzi magát. Nem muszáj sort vetni bel?le, egy kb. 40x40cm-es terület már elég a kertben, ahová elszórjuk a magot. Itt is szépen növekszik majd. Leveleit szedjük és fogyasztjuk; a zsenge leveleket némi szárral együtt visszavágjuk és így tesszük el.
Fagyaszthatjuk is, frissen is, szárítva is használhatjuk. Tehetjük ragukba, sültekhez, sós süteményekbe, köretekhez.
Rozmaring: 1,2 m magasra is n?het, így szobába nem javasolt. Szárazságt?r?, mégis kissé érzékeny növény. Kúszó- és bokros fajtája is van, szép dísze lehet kertünknek. Kedveli a sok napfényt. A fiatal, zsenge szárakat, leveleket szedjük le, szárításhoz épp virágzás el?tt gy?jtsük be.
Leveléb?l kit?n? teát csinálhatunk, szószokhoz, húsokhoz adhatjuk, f?szeres kenyeret készíthetünk bel?le.
Ha kérdésetek van bármilyen f?szernövénnyel kapcsolatban, akár gondozást, akár felhasználást illet?en, szívesen válaszolok.
|