Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

Almaecet készítése házilag
Ha otthonunkban szeretnénk almaecet készíteni nem is kell hozzá túl sok kellék, és hamar be lehet tanulni a boszorkánykonyha rejtelmeibe.

Az almaecet csodás gyógyító hatásáról már nagymamáinktól is hallhatunk, hiszen régen számtalan betegségre alkalmazták. Akár mi magunk is készíthetünk almaecetet, amihez el?ször is szükségünk lesz egy erjeszt? edényre. Erre a célra ideális lehet egy nagyobb hasas üveg, vagy agyag kancsó.

Szükségünk lesz még almamustra, vagy almaborra, amelybe megkezd?dik az ecetképz?dés.

Az almaecet alapja a jó min?ség? almák, ezeket alaposan kell kiválogatni. A legjobb, ha mustalmát tudunk erre a célra beszerezni, amelynek magas a cukor és savtartalma. Ha van, rá mód szerezzünk bio almát, amelyr?l biztosra tudjuk, hogy környezet barát módón megm?velt fáról származik, és nem permetezték agyon vegyszerekkel és nem kapott m?trágyát.

Fontos a tisztaság, épp ezért csak olyan almát használjunk fel, amely teljesen sérülés mentes és felhasználás el?tt alaposan tisztítsuk meg a portól és kosztól a gyümölcsöket. Ha egy alma már rothadásnak indult, ne gondoljuk, hogy csak kivágjuk a sérült részt, a többit pedig felhasználjuk, mert a rothadási folyamat már az egész gyümölcsre kiterjedt.

A következ? lépés a préselés!

Ehhez gyümölcsprésre van szükségünk, vagyis a jól bevált házi gyümölcsprést kell el?venni. Ha készen vagyunk, az összes alma préselésével már mégis van az almamust, alapja amely már önmagában is finom ital.

Fontos a kipréselt must ne érintkezzen vassal, vagy acél edénnyel. Ezután már csak az alkoholos erjedést kell beindítani, amelyért az éleszt? a felel?s, amely az alma cukortartalmát alakítja át alkohollá. A folyamat során széndioxid gáz képz?dik, és h? szabadul fel. Az ecet min?ségét az erjesztésre szánt alma cukortartalma és a must alkohol tartalma fogja befolyásolni.

A borászati szaküzletekben vehetünk speciális söréleszt?t ( Saccharomyces cerevisiae) 5 liter musthoz érdemes 1 gr söréleszt?t adagolni. Az éleszt? gombák szaporodása nagyban függ a h?mérséklett?l is, az optimális h?mérséklet 18 fok körül van. Aki nem jut, hozzá a söréleszt?höz tegyen kenyérdarabot mustba, hiszen abban is van éleszt?. Ezután az erjeszt? edényt zárjuk le légmentesen, viszont a széndioxidnak ki kell valahogy kerülnie az üvegb?l, ezért jó, ha egy lufival zárjuk le az edényt, száját, így ha megn? a széndioxid a lufi tágulásával helyet kap.


Ha sikerült az mustkészítés három-négy hét elteltével elkészülhet az almaecet. A kész ecet alkohol tartalmát megmérhetjük speciális eszközökkel, amelyeket szintén borászati szaküzletben szerezhetünk be.

A mustból úgy lehet ecetet készíteni, ha veszünk ecetágyat. A kész mustról le kell szedni az éleszt?habot, és a mustot átkel önteni egy lapos üvegbe, úgy hogy minél nagyobb felületen, érintkezzen a leveg?vel.

Ezután hozzáadunk egy kis ecetágyat és lefedjük egy tiszta vászonkend?vel. Meleg helyen hagyjuk állni legalább két-három hétig, így beindul az ecetképz?dés. Az erjedés optimális h?mérséklete 26-30 fok.

Ha elkészült az ecet sz?rjük le és töltsük át egy tiszta üvegbe. Az így elkészült ecetet tartsuk sötét h?vös helyen, és fogyasszunk bel?le napi egy két kanállal vízbe keverve.

Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: viragcenter.hu
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép