Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 -->
eszközök:

A mediterrán diéta
Az utóbbi néhány évben világszerte el?térbe került a mediterrán országok táplálkozási szokásainak elsajátítása, alkalmazása. Ezen étkezési szokások fontos szerepet játszanak egészségünk meg?rzésében.

Els?sorban a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását csökkenti, de a már kialakult kóros állapotok enyhítésében, gyógyításában is hatékony.
A mediterrán népek sok gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat, száraz hüvelyeseket, tésztaféléket fogyasztanak.
A zsiradékok közül f?ként olívaolajat használnak, valamint jelent?s mennyiség? halat esznek.
Az étkezési szokásokhoz hozzá tartozik a napi 1-2 pohár jó min?ség? bor fogyasztása is.

- A gabonafélék közül a durumbúzát használják. Ebb?l készítik a teljes ki?rlés? durum tésztát, amelynek jelent?s a rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalma. A rizses ételekhez tesznek különböz? zöldségeket, a tenger gyümölcseit. A burgonyát f?ként héjában sütik, ezáltal a hasznos tápanyagok benne maradnak. A köretekbe, salátákba, desszertekbe tesznek olajos magvakat, amelyek jelent?s vitamin, ásványi anyag, rost források.
- Naponta többször fogyasztanak gyümölcsöket, zöldségeket különböz? formában elkészítve. Kedveltek a nyersen, öntet nélkül készített saláták, valamint a grillezett zöldségek.
- Kevés vörös húst fogyasztanak, halat viszont naponta többször is. A tengeri halak jelent?s omega-3 zsírsav források, amely gátolják a vérrögösödést, ezáltal csökkenti az infarktus kialakulásának kockázatát.
- A tejtermékek közül fogyasztják az alacsony zsírtartalmú mozzarellát, ricottát.
- A tojásból hetente legfeljebb 4 db-ot fogyasztanak, ezáltal nem emelkedik magasra a vér koleszterin szintje.
- A hidegen sajtolt olajok –olívaolaj-tartalmaz egyszeresen telítettlen zsírsavakat, növényi szterint , amelyek nem emelik a koleszterin szintet.
- Az ételek sózására tengeri sót használnak, illetve a f?szer növények a jelent?s ásványi anyag, vitamin tartalmuk mellett só helyettesít? szerepet is betöltenek .

Bátran próbáljuk ki a mediterrán étrendet, segítsük szív-, érrendszerünk, szervezetünk egészségének fenntartását !
A finom, ízletes, egészséges ételek fogyasztása mellett, csökken a rossz kedvünk, javul az immunrendszerünk állapota , ezáltal számos „ civilizációs „betegség kialakulását megel?zhetjük !
A mediterránum zöldségeit, gyümölcseit helyettesítsük a hazai, idény jelleg? termények fogyasztásával !

Jó étvágyat és egészséget kívánok !!!
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: evon.hu
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.