Egy hónap étrendváltás segíthet abban, hogy fényes és egészséges legyen a színünk, napozás és szolárium nélkül.
Mindezt a növényekben található színanyagoknak, a karotinoidoknak köszönhetjük, ráadásul az emberi szem szebbnek látja ezt a b?rszínt.
Ian Stephen, a Bristol University kutatója és munkatársai a zöld és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben megtalálható béta-karotin hatását vizsgálták. A kutató úgy véli, az emberekben genetikailag kódolt, hogy a lehet? legegészségesebb párt keresik, éppen ezért képesek vagyunk a napfény átmeneti hatása mögé látni.
A kísérlet során fényképeket készítettek a résztvev?kr?l az étrendi váltás el?tt és után, majd összehasonlították a magas és alacsony karotintartalmú étrendet tartók b?rtónusát. Ezután önkéntesek értékelték a fényképek alapján a férfiak és n?k arcb?rének tónusát. A megkérdezettek következetesen elutasították a napbarnított b?rt és el?nyben részesítették az optimális étrend hatására létrejött arcszínt.
"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás befolyásolja a b?r színét" - mondta el a Times újságírójának a kísérleti pszichológus Stephen. "A világos b?rön két fontos pigment okoz sárgás árnyalatot: a napfény hatására képz?d? melanin és az étrendb?l származó karotin. Azt találtuk, hogy az emberek minden esetben el?nyben részesítették az étrend aranyló tónusát a nap sötétebb színt okozó hatásával szemben."
A kísérletsorozat pontos eredményeit csak kés?bb hozzák majd nyilvánosságra, de a következtetéseket felhasználják az egészséges étrend melletti programokban, például a brit kormány "napi öt adag zöldség-gyümölcs"-kampányában. Ezidáig az egészséges étrendre vonatkozó javaslatok a magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszerek szív- és érrendszerre gyakorolt hatására koncentráltak. Azonban f?ként a fiatalabbaknál hatásosabb lehet, ha azt mondják: a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hatására jobban nézhetnek ki.
A vizsgálatokban részt vev? David Perrett, a skóciai St. Andrews University professzora szerint a jöv?ben bemutatják az embereknek, hogyan változtatja meg az egészséges étrend a b?r tónusát akár már hetek alatt. "A legtöbb embernek fogalma sincs, milyen hatást gyakorol az étrend a b?rtónusra" - nyilatkozta a professzor.
A szakért?k szerint a vizsgálat meggy?z? bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az egészséges étrend már rövid távon is jótékony hatásokat fejt ki, a hosszabb távú hatások pedig már jól ismertek. A szépségipar régóta tudatában van annak, hogy a napbarnított b?r öregíti a modelleket, a napozás divatja után most a sápadtabbak számítanak trendinek.
"Azok vagyunk, amit megeszünk és az egészséges test egészséges arccal párosul" - sommázta Ashley Ward sminkes. "Jól tudjuk, hogy aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, továbbá fényvéd? krémeket használ, fiatalabbnak látszik, mint aki nem tesz így."
|