Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

Fogyaszt, ránctalanít és három nap alatt végez az influenzával
Európa-szerte varázser?vel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyid?s gyakorlat.

Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem. Az egyik legtökéletesebb ajándék, mely valaha megadatott nekünk. Legyünk nagyon hálásak érte.

A germánok a bodzát szent növényként tisztelték és Holle (Freya) asszonynak a családi fészek istenn?jének áldozták. Magyarországon tájegységenként tér el a vele kapcsolatos mondák színezete. Egyes vidékeken, például a palócok szerint és a Csereháton, valamint Göcsejben ha a bodzára taposnak, meghajlítva földet hordanak rá, vagy az ágakat az ólba teszik, akkor a tehénb?l, a disznó sebéb?l kihull a pondró. Az alsó ?rségben ezzel szemben nem ültetnek bodzát a ház mellé, mert akkor belecsap a villám. Ott a bodza az ördög, a gonosz lelkek fája.

Az angolszász kultúrkörben szintén nagy er?vel ruházzák fel e növényt: nem vághatjuk ki és nem égethetjük el. Ha nem mondunk imát Bodza-anyához, miközben elpusztítjuk a növényt, akkor az visszatér és bosszút áll, megátkoz minket. A bodza varázserejének tisztelete máig nem veszett ki az angolokból, elég arra gondolnunk, hogy a világsiker? Harry Potter történet f?gonoszát csak egy bodzából készített varázspálcával tudták elpusztítani, mely minden pálcák leger?sebbike.

A bodzának persze nem csak varázs-, de gyógyereje is van, mitöbb, e gyógyer? meglehet?sen széleskör?, és szerencsénkre a kúra sem borzasztó, hiszen a bodza termése és virágzata egyaránt ízletes ételek és italok alapanyaga.

Fogyaszt, ránctalanít és három nap alatt végez az influenzával!

A bokorrá vagy kis fává növ?, ével? növény (latinul: Sambucus nigra) a pézsmaboglárfélék családjába tartozik, és ?shonos hazánkban. Fehér virágai úgynevezett bogerny?ben nyílnak és lapos tányérokra emlékeztetnek. Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását. Sajnos egy cikk kevés ahhoz, hogy a bodza összes gyógyhatását és csodaszámba men? erejét összefoglaljuk.

Kezdjük ott, hogy a benne található drogok (szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok) izzasztó-lázcsillapító hatásúak, és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Emiatt a bodza az egyik legkit?n?bb szer a megh?léses/náthás* megbetegedéseknél, klinikai tesztek során pedig kimutatták, hogy a vírusok szaporodását gátolva már 2-3 nap alatt legy?ri az influenzát* – nincs szükség antibiotikumokra.

Immuner?sít? és vértisztító, scrofulosis (görvélykór, a TBC egyik változata) esetében és b?rkiütésnél, hámosításra gyökerét és virágját használhatjuk, de a friss vékony kérgéb?l vagy ágacskáiból készült f?zetet régen "elhájasodásnál" (azaz fogyókúrához*) is, vagy vízkór* ellen ajánlották. A dominikánus szerzetes Albertus Magnus (1193-1280) szerint felülr?l lefelé lehántolt kérge hashajtó szernek alkalmas, míg a gyümölcs nedvének nyugtató fájdalomcsillapító hatását kihasználva borsmentával, kakukkf?vel kombinálva migrénes és arcidegzsábás* (trigeminus neuralgia) fejfájások ellen alkalmazzák sikerrel.

Mandula és torokgyulladásnál a friss gyümölcsöt tejjel forrázták le és ezzel öblögették a torkot, de bels?leg alkalmazva a reumatikus* ízületi fájdalmak ellen is jó, bár egy 1908-as könyv szerint ez ellen küls?leg is használhatjuk: „A megtört vagy zúzott zöld levelek rühös tagra kötve tisztítólag hatnak. Régi orvosok szerint a friss levelek dühös ebmarástól ered? sebeket gyógyítanak és köszvényes tagokra kötve, illetve flastromnak alkalmazva, igen jó hatásúaknak bizonyultak.”


A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is, ami viszont igen munkaigényes (200 liter cefréb?l maximum 6-7 liter jó pálinka nyerhet?!), s így nagyon ritka és drága (a pálinkák „királya”).

Emellett sorolhatnánk még gyógyhatásait: a virág forrázata szemgyulladásnál szemcsepp, a mézzel kevert bodzalekvár TBC-seknek kiváló tüd?tisztító, krémje pedig jó ránctalanító és enyhén halványító hatású. Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissít? lemosókat is készítenek bel?le manapság. Tartalmaz A-, B-vitamint, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek! A bodza a „szegényember patikája”.

A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogerny? szélén lév? virágok kinyíltak és a középs?k még bimbósak (május-június). A bodza virágzatát csak száraz id?ben szabad gy?jteni, ugyanis ha es?t?l vagy a harmattól nedves virágzatokat gy?jtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. Figyeljünk rá, hogy a bodza egyik részét se fogyasszuk feldolgozatlanul, mert nyersen enyhe mérgez? hatása van. Ezek a mérgez? anyagok h? hatására lebomlanak.

- Megh?lésre és influenzára: 2 dl vízzel leforrázunk 4 g bodzavirágot, 2 g hársfavirágot és 3 g kamillát, és 5 perc állás után, lesz?rve, forrón fogyasztjuk. Esetleg két csészével is az izzadásig, influenzára négyóránként.

- Fogyókúrához: 1-3 tk virágot forrázunk 1 csésze vízzel, 5 perc állás után sz?rve, napi 5 csészével fogyasztunk.

- Vízkórra diuretikus tea: 10 g mezei zsurló, 40 g édesgyökér, 40 g bodzakéreg keverékéb?l 1 teáskanálnyit 2,5 dl vízbe szórunk és 5 percig f?zzük. Lesz?rve, 2-3 csészével fogyasztunk naponta.

- Arcidegzsábára és migrénre: bodzaruta, kecskef? és bodzavirág 1:1:1 arányú keverékéb?l készítsünk forrázott teát (1-2 tk f?höz 2 dl víz). A fájdalom jelentkezésekor fogyasszuk.

- Bels?leg reumára: 2 marék bodzakérget 1 liter vízbe szórunk és addig forraljuk, míg a víz a felére nem csökken. Teaként fogyasztjuk naponta több csészével.


Egy igazi kaméleon: bodza a konyhában

Gyógyhatásait nemcsak tea-, tinktúra, borogatás és egyebek formájában élvezhetjük, a bel?le készült finom ételek és italok révén is. A bodzaszörp* gyerekkoromtól fogva egyik kedvenc csemegém, és biztos vagyok benne, hogy ezzel nem vagyok egyedül.

A finom f?szeres-muskotályos ízvilága a szörpön kívül rengeteg felhasználási módot tesz lehet?vé; aszalják, a borok ízét javítják vele, méz, leves, színez?anyag, savanyúság, ecet, kocsonya, mártás, bef?tt és lik?r készül bel?le. A kiszáradt bodzatöveken néha egy gombafaj él, a júdásfüle gomba (latinul: Hirneola auriculajudae), ami Kínában, Japánban kedvelt élelmiszer.

A skandináv országokban és Németországban a bodzaleves tradicionális étel, míg Belgiumban sört is f?znek a bogyókból. Elég a bodza szót bármely internetes keres?be beírnunk, máris garmadával zúdulnak ránk a különböz? házi bodzás ínyencségek receptjei és a bodzás fórumok linkjei.

A legkedveltebbek közé tartozik a kirántott bodzavirág - mint egészséges nasi, illetve a bodzalik?r - és a bodzapezsg?. A lehet?ségek száma szinte végtelen, egy pesti cukrászdában pedig isteni bodzás fagylaltot lehet kapni!

- Bodzavirágszöp: 8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gy?jtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a t?zr?l levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap lesz?rjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva h?vös helyen (lehet?leg h?t?gépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

- Bodzafánk (kirántott bodzavirág): hasonlóan az akácvirágokhoz, sörös palacsintatésztába mártva a bodzavirágokat, hirtelen kisüthetjük ?ket forró olajban. Ízlés szerint még forrón megszórhatjuk fahéjas porcukorral.

- Bodzalik?r: 1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot f?zünk, szegf?szeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után fogyaszthatjuk.

Tudtad, hogy...

... Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?

... a bodza szintetikus festékek feltalálása el?tt fontos fest?növény is volt: a bogyóból különböz? adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekb?l pedig zöld festékanyagot készítettek?

... a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?

... a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?

... sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?

... a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?

... a bodza a hagyományos angol ketchup egyik f? alkotórésze?

... a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró t?t?

... némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, s emiatt nevezik a rajta term? immunserkent? hatású, fül alakú gombát, júdásfülgombának?

... a bodza er?s szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovar?z? hatását a biokertészetekben hasznosítják?

... egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy bodzaággal, akkor az soha többé nem n? meg?

... e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?

... egy szép aranysárga bodzavirág értéke 46—52 krajcár volt 1908-ban (ugyanekkor 1 kg liszt 16, 1 kg rizs 20, míg 1 kg kakaó 30 krajcár volt)?


Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép