?shazája Közép-Amerika. Az inkák, aztékok nagyon hamar felfedezték egyedülálló beltartalmi értékeit, és folyamatosan termesztették – már 5-6000 évvel ezel?tt. Ugyanolyan jelent?s szerephez jutott az ?slakosok táplálkozásában, mint a kukorica vagy a bab: még az uralkodónak „befizetett” adót is kukorica és amaránt (disznóparéj) formájában rótták le.
Kultikus jelent?sége is volt, lelki és testi er?t fokozó növénynek tartották.
H?skora a spanyol hódítók érkezéséig, a XVI. századig tartott, akik a barbár rituálék eszközének tartották, és mint olyat, t?zzel-vassal üldözték: tiltották még a termesztését is. ?k a búzát ismerték, és er?szakkal el is terjesztették, így az amaránt háttérbe szorult, csak egy-egy eldugott faluban maradt meg. Innen terjedt szájról-szájra néhány hagyományos, ?si recept.
Csak a XX. században került újra el?térbe, de ekkor sem a nagy nyilvánosság számára. Amerikai katonai kutatók foglalkoztak vele, a civil szféra nem is ismerte. A hírzárlat a 70-es évekig tartott, számos kísérletsorozat bizonyította: annyira értékes növényr?l van szó, hogy szinte nem is lehet róla negatívumot mondani. Ez szó szerint értend?!
Még széls?ségesen negatív kísérletek sem hoztak eredményt: az amarántnak nem lehet ártani, mindent kibír, és annyira jó a tápértéke, összetétele, hogy még az amerikai ?rhajósok étrendjébe is beépítették
A nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami h?kezeléssel még tovább fokozható. Az amaránt kit?n? vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a vegetáriánusok számára hasznos, de a vashiányosok táplálkozásának alapkövének is megfelel. Kalcium tartalma miatt a tejet is lefölözi. A legnagyobb kalcium forrást jelent? élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonaféléknél, amely jótékony hatással van az elme frissességének meg?rzésére és a szívizom m?ködésére.
Nem csak ételeink remek alapanyaga, de dísznövényként is megállja a helyét.
Ma már széles körben hozzáférhet?. Kapható puffasztott formában is, levele pedig saláták ízletes összetev?je lehet. Ha a mag?rleményt a liszthez adagoljuk, sokkal növelhetjük a kenyér ( akár a gluténmentesét is) élvezeti értékét.
|