evon.hu - Egészség Vitalitás Online
Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat

eszközök:

A mesterséges édesít?szerekr?l
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen el?nyben részesítik többi ízzel szemben.

A különböz? eredet? cukrok jelent?s kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék el?állításánál használnak mesterséges édesít?szereket.

Ezek olyan anyagok, amelyek sokkal er?sebb édesít? hatással rendelkeznek, mint a cukor (vagyis jóval kevesebbet is kell bel?lük használni), energiatartalmuk pedig elhanyagolható. Ide soroljuk az aszpartámot, az aceszulfám-K-t, a szacharint és a ciklamátot.

Megvásárolhatjuk ?ket szilárd (tabletta, por) alakban vagy folyékony formában is; önmagukban vagy egymással kombinálva is. A szacharin a legrégebben ismert mesterséges édesít?szer, hátrányaként említik, hogy h?hatásra bomlik, így f?zésre nem használható.

Vannak, akik érdekes, fémes utóízr?l számolnak be fogyasztása után. Állatkísérletekben, amelyek során az állatok nagy mennyiség? (jóval nagyobb mennyiséget annál, mint amennyit egy ember testsúlykilogrammra vonatkoztatva elfogyaszt) szachraint kaptak, néhány esetben leírták hólyagrák kialakulását.

Azonban a kísérletek megismétlése során ezt nem tapasztalták, így ezidáig sincs arra bizonyíték, hogy a vegyület károsítaná az egészséget.

A legismertebb édesít?k, és azok hatásai

Az aszpartám két aminosavból, aszparaginból és fenilalaninból áll. Lebomlása során ezek, valamint metil-alkohol keletkezik kis mennyiségben.

Több betegség kialakulásával is kapcsolatba hozták már (daganatos betegségek, sclerosis multiplex, diabetes mellitus), azonban a vizsgálatok során nem mutattak ki egészségkárosító hatást. Nem alkalmas sütéshez, mert édes íze csökken, azonban a már kész ételek ízesítésére alkalmas. Az aceszulfám-K az újabban felfedezett édesít?szerek közé tartozik.

Bírja a h?hatást is, mellékíze nincs, viszont elég drága. A ciklamátot szintén kapcsolatba hozták daganatos betegségekkel, azonban ebben az esetben sem bizonyított az ok-okozati összefüggés.

Ennek ellenére például az Egyesült Államokban nem engedélyezett a használata.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a mesterséges édesít?szerek alkalmazása a szokásos mennyiségben nem jelent veszélyt, bizonyos esetekben (cukorbetegség) szükségszer? is; azonban például kisgyermekek esetén inkább kerülend?k.

Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:

Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép