Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 -->

A hónap témája: "Itt van az ősz, itt van újra ..."


Tagadhatatlanul eljött újra az ősz. A nappalok rövidülnek, az időjárás hűvösebbre fordul. A természet talán ilyenkor a legcsodálatosabb. Figyelemmel kísérhetjük a bokrok, fák lombkorona cseréjét, a levelek különböző színekbe öltözését.


Semmi okunk az elkeseredésre. Használjuk ki az őszi napsütés jótékony hatását. Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, tegyünk nagy sétákat a színpompás parkokban, erdőkben. Gyűjtsünk falevelet, terméseket, amelyekből szép őszi dekorációkat és nem utolsósorban játékokat készíthetünk a gyermekeknek.

Az évszaknak megfelelő gyümölcsök, jelentős egészségvédő hatással bírnak. Fogyasszuk a szilvát, szőlőt, almát, körtét... .változatosan felhasználva, különböző ételeknek elkészítve. Jelentős vitamin, ásványi anyag források, erősítik az immun rendszert ,valamint magas rosttartalmuknál fogva segítik az emésztés karbantartását. Étkezzünk továbbra is az egészséges táplálkozásnak megfelelően ! Együnk naponta többször keveset, ezáltal nem terheljük az emésztőrendszerünk, illetve segítjük az epe nedv folyamatos termelődését, ezáltal megakadályozhatjuk a manapság oly gyakori epe-, és hasnyálmirigy betegségek kialakulását.

Fogyasszunk minél több idény jellegű zöldséget: brokkolit, kelbimbót, tököt, sütőtököt, céklát , a bennük található antioxidánsok csökkentik, megakadályozzák a rákos, szív-, érrendszeri és számos " civilizációs " betegség kialakulását .

A megfelelő folyadék bevitelről se feledkezzünk meg! Igyunk naponta 1,5-2 l friss zöldség-, gyümölcslevet, gyümölcsteát , gyógyteákat változatosan! A teák ízesítésére használjunk jó minőségű mézet, különösen a náthás, influenzás időszakban! Kiváló immunrendszer erősítő , gyulladás- csökkentő hatású!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csalóka, változatos időjárásban a legkönnyebb meghűlni. Öltözködjünk rétegesen, ha melegünk van, délután még levehetünk magunkról valamit, de, ha a hűvös, szeles időben nem tudunk felöltözni, már meg is fáztunk!!! Különösen figyeljünk gyermekeink egészségére! Soha ne vigyük , engedjük el őket meleg holmi, sapka, kiskendő, sál nélkül bölcsödébe, óvodába, iskolába!

Kellemes őszi sétákat, jó egészséget kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel! Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
Ajánljuk


Most megy a TV-ben:


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép