Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 -->

A hónap témája: "Itt van az ősz, itt van újra ..."


Tagadhatatlanul eljött újra az ősz. A nappalok rövidülnek, az időjárás hűvösebbre fordul. A természet talán ilyenkor a legcsodálatosabb. Figyelemmel kísérhetjük a bokrok, fák lombkorona cseréjét, a levelek különböző színekbe öltözését.


Semmi okunk az elkeseredésre. Használjuk ki az őszi napsütés jótékony hatását. Tartózkodjunk minél többet a friss levegőn, tegyünk nagy sétákat a színpompás parkokban, erdőkben. Gyűjtsünk falevelet, terméseket, amelyekből szép őszi dekorációkat és nem utolsósorban játékokat készíthetünk a gyermekeknek.

Az évszaknak megfelelő gyümölcsök, jelentős egészségvédő hatással bírnak. Fogyasszuk a szilvát, szőlőt, almát, körtét... .változatosan felhasználva, különböző ételeknek elkészítve. Jelentős vitamin, ásványi anyag források, erősítik az immun rendszert ,valamint magas rosttartalmuknál fogva segítik az emésztés karbantartását. Étkezzünk továbbra is az egészséges táplálkozásnak megfelelően ! Együnk naponta többször keveset, ezáltal nem terheljük az emésztőrendszerünk, illetve segítjük az epe nedv folyamatos termelődését, ezáltal megakadályozhatjuk a manapság oly gyakori epe-, és hasnyálmirigy betegségek kialakulását.

Fogyasszunk minél több idény jellegű zöldséget: brokkolit, kelbimbót, tököt, sütőtököt, céklát , a bennük található antioxidánsok csökkentik, megakadályozzák a rákos, szív-, érrendszeri és számos " civilizációs " betegség kialakulását .

A megfelelő folyadék bevitelről se feledkezzünk meg! Igyunk naponta 1,5-2 l friss zöldség-, gyümölcslevet, gyümölcsteát , gyógyteákat változatosan! A teák ízesítésére használjunk jó minőségű mézet, különösen a náthás, influenzás időszakban! Kiváló immunrendszer erősítő , gyulladás- csökkentő hatású!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csalóka, változatos időjárásban a legkönnyebb meghűlni. Öltözködjünk rétegesen, ha melegünk van, délután még levehetünk magunkról valamit, de, ha a hűvös, szeles időben nem tudunk felöltözni, már meg is fáztunk!!! Különösen figyeljünk gyermekeink egészségére! Soha ne vigyük , engedjük el őket meleg holmi, sapka, kiskendő, sál nélkül bölcsödébe, óvodába, iskolába!

Kellemes őszi sétákat, jó egészséget kívánok mindenkinek!

Üdvözlettel! Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
AjánljukKüldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.

Felhőkép