A kismérték? vagy mérsékelt kávéfogyasztás (háromnál kevesebb csészényi naponta) esetén a kockázat csökkenése átlagosan 30 százalék. Ezzel szemben a nagymérték? kávéfogyasztás, azaz naponta 3 csészénél több, 55 százalékos kockázatcsökkenést eredményez. A kutatást eredményét az a tény is alátámasztja, hogy mind a dél-európai, mind a japán vizsgálatok a kockázatcsökkenést igazolták, pedig Dél-Európában a kávézás rendkívül elterjedt szokás, ezzel szemben Japánban jóval kevesebben és ritkábban élnek e szenvedélynek.
Hogy mi az összefüggés a kávéfogyasztás és a májrák kockázatának csökkenése között, még további kutatásra vár. Egyel?re csak annyit tudni az állatkísérletek alapján, hogy bizonyos összetev?k a kávéban azokat a káros enzimeket blokkolják, amelyek közrejátszanak a májrák kialakulásában. A májrák miatti halálesetek a harmadik helyen állnak a daganatos halálozási okok között a világon a tüd?- és a gyomorrák mögött. Ez azt jelenti, hogy 2002-ben 600 ezren haltak meg májrákban a Földön.
Egy hónappal korábban arról számoltak be japán kutatók, hogy napi 2-3 három csésze kávé elfogyasztása felére csökkenti a vastagbélrák kockázatát n?knél.
|