Kutatások igazolják a módszer hatásosságát, biztonságát.
Az étrend alapja, a minél természetesebb, vegyszermentes, adalék-, és tartósítószer mentes nyersanyagok, élelmiszerek fogyasztása.
A növényi csírák, teljes ki?rlés? lisztb?l készült kenyerek, péksütemények, tészták, magvak, gabonapelyhek , köles, hajdina, tönkölybúza az étrend f? energiaforrásai.
Kerüljük a fehér liszt és az ebb?l készült élelmiszerek, ételek fogyasztását.
A megfelel? rostfogyasztás segíti az emésztést, a káros anyagok eltávozását a szervezetb?l, gátolják az elhízást.
Soha ne hagyjuk ki a reggeli étkezést, válasszunk rostokban –szénhidrátokban gazdag , energiát adó ételeket !
Naponta többször fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, lehet?leg minél kevésbé feldolgozott formában.
A tejtermékek fogyasztása elengedhetetlen. Naponta fogyasszunk maximum fél liternyi sovány tejet, tejterméket / a Ca bevitel segíti az ideális testtömeg fenntartását, a zsírvesztés el?segítését /.
A sovány húsok, halak az egészséges, vegyes táplálkozás összetev?i.
Segítik a fehérje, vas, B12 vitamin szükségletünk kielégítését.
A halak esszenciális zsírsav források. Fogyasszuk hetente többször.
A halakból készült ételek , halolajok el?segíthetik a diétázók súlyvesztését .
Felvágottak, húskészítmények közül válasszuk a zsírszegényebb, minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó termékeket.
Zsiradékok közül válasszuk a növényi eredet? olajakat ételkészítésre, fogyasztásra.
A hidegen sajtolt olajok, extra sz?z olivaolaj els?sorban a saláták elkészítésére ajánlott.
A csíp?s f?szerek helyett ajánlott a zöldf?szerek, gyógynövények alkalmazása.
Jelent?s vitamin, ásványi anyag források, segítik az emésztést.
Fontos eleme a wellness étrendnek a megfelel? folyadékfogyasztás !!!
Az ajánlott napi mennyiség egészséges embernek 2-3 l.
A b?séges folyadékfogyasztás segíti az energia leadást, a méreg anyagok kiürülését a szervezetb?l.
Édesítésre cukor helyett válasszunk barna cukrot , mézet!
Hetente legfeljebb 1*fogyasszunk édességet! A mesterséges édesít?szerekkel készült édességek helyett válasszunk friss gyümölcsöket, biosüteményeket, alkalmanként cukorral készült édességeket is fogyaszthatunk !
Vásárlásnál mindig olvassuk el az élelmiszerek címkéjét, kerüljük a sok E-számot , adalékanyagot tartalmazó termékeket !
Vásároljunk egészséges nyersanyagokat, vegyszermentesen el?állított élelmiszereket forgalmazó boltokban, piacokon !
Minél változatosabban, naponta 5- 6*, keveset étkezzünk !
Dormánné Szabó Brigitta dietetikus
|