Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat
 -->
eszközök:

Az egészséges kávé titka
A rosszul elkészített kávé ártalmas, a jó viszont még a rák megel?zésében is segíthet

Bár a magyar lakosság 80%-a tartozik a kávéfogyasztók táborához, a kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény. Az elmúlt években azonban érezhet?en megn?tt a kávézáshoz csatolt pozitív kávézás egészségre gyakorolt hatásáról a mai napig nem alakult ki egységes közvélemény.asszociációk száma, és a kávézás kultúrája is egyre nagyobb teret hódít magának, ami a tudományos kísérletek által alátámasztott jótékony élettani hatások napvilágra kerülése mellett, a szocializmus éveiben megszokott gyengébb min?ség? kávé javulásának, illetve a magyar piacra betör? nemzetközi kávézóláncoknak is köszönhet?.

A változást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a kávéf?zés és szervírozás magyar mesterei immár 6 éve önálló bajnokságon mérhetik össze tudásukat, illetve tavaly óta a világ hat legjobb baristája között tarthatjuk számon a Costa Coffee f? baristáját, a háromszoros magyar bajnokot, Molnár Attilát.

A legújabb kutatások már nem írnak a koffein számlájára olyan tüneteket és betegségeket, mint például a magas vérnyomás, a gyomorfekély, a szívkárosodás, a koleszterinszint-növekedés vagy éppen a csontritkulás, épp ellenkez?leg; a kávé illetve a koffein pozitív hatást gyakorolhat a szív-és érrendszerre, csökkenti a vesek? kockázatát, az Alzheimer-kór kialakulásának esélyeit, enyhíti a migrénes fájdalmakat, er?síti a fogzománcot, s?t, talán még a rák elleni küzdelemben is szerephez juthat.




Kevesen tudják azonban, hogy a más-más összetétel? és elkészítés? kávék között nem csak ízükben és illatukban, de az egészségre gyakorolt hatásukban is számottev? különbségek nyilvánulhatnak meg.

„A rosszul elkészített kávé valóban lehet ártalmas is, a csökkent min?ség és ízélmény mellett ezért is kellene nagy hangsúlyt fektetni a kávékészítés tudományára” – mondja Molnár Attila, háromszoros országos bajnok barista, vagy más néven kávészakért?.

A min?ségi kávékészítés és a barista képzés egyébként második virágkorát éli Magyarországon, hiszen már a XIX. században létezett kávészakért? képzés, s?t, a nem megfelel? min?ség? kávé készítéséért kávérontás címen komoly bírságokat is kiszabtak.

Molnár Attila szerint a min?ségi kávék fogyasztásának terjedésében a koffeines italhoz kötött negatív orvosi vélemények csökkenése mellett nagy szerep jut az els?osztályú kávézóláncok magyarországi térhódításának; a brit Costa Coffee például olyan nagy reményeket f?z Budapest kávézó-életének újjáéledéséhez, hogy a világ legnagyobb üzletének színhelyéül a nemrégiben elkészült Eiffel-teret választotta, ahol Attila egyébként szerdánként nyilvános és ingyenes barista bemutatót és tréninget tart minden érdekl?d? kávérajongó számára.

A barista képzések reneszánszának korában, idén hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Barista Bajnokságot, barista világversenyt pedig immár tizenegy éve tartanak. Molnár Attila, a Costa Coffee f? baristája az országos bajnokságon elért els? helyezése után 2010-ben a Londonban rendezett világversenyen képviselheti majd hazánkat.

A versenyz?knek 15 perc állt rendelkezésére, hogy 4 tökéletes eszpresszót, kapucsínót, illetve a fantáziájukra bízott kreatív italt készítsenek, valamint azokat élvezetes, szórakoztató formában prezentálják a 4 tagú zs?rinek.

„Kedvenc term?területeim Kenya és Etiópia, így az országos forduló mindhárom ’versenyszámához’ a Kenyai hegységb?l, 1600 méter magasból származó Kangocho-Gikanda fajtát választottam, a kreatív italban pedig ezt az erdei gyümölcsös ízvilágú, cseresznye és almahéj illatú presszókávét ötvöztem frissen facsart gránátalmával” - mondja a magyar bajnok Molnár Attila.

A londoni megmérettetésre az ország els?számú baristája ugyanezzel a frissít? kávékülönlegességgel készül, amivel reményei szerint idén is bekerülhet a hagyományosan skandinávok, angolok, ausztrálok és amerikaiak által képviselt élbolyba, tovább növelve a min?ségi kávézás népszer?sége mellett Magyarország ismertségét.

Nyomtatható változat

Megosztás a Facebook-on

Ajánlja a cikket
--- visszalépés ---
forrás: ma.hu
Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapot



nevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.