A méz könnyen hozzáférhet?, áldásos hatású élelmiszerünk. Köztudott persze, hogy méhek állítják el?, de mit is kell tudnunk róla?
Túlnyomórészt szénhidrátból áll, ami a méhecskék által összegy?jtött nektárból származik. A nektárt pici, csíkos szárnyasaink garatváladékuk segítségével alakítják cukrokká. Alapját a gyümölcs-, és sz?l?cukor képezi, emellett tartalmaz nádcukrot, dextrint, malátát és egyéb egyszer? cukrokat, ásványi elemeket (vas, réz, mangán, szilícium, klór, mész, kálium, nátrium, foszfor, alumínium, magnézium, stb.) , és vitaminokat ( a B-komplexhez tartozóakat) és enzimeket, illetve aminosavakat, fehérjéket is. Igazi energiabomba, ami segít vércukorszintünk szinten tartásában (tudni kell, hogy a sz?l?cukor sokkal gyorsabban emeli meg a vér cukorszintjét, mint a gyümölcscukor, és gyorsabban is bomlik le.
E két cukorfajta aránya határozza meg a mézünk fizikai tulajdonságait: mennyire sötét vagy világos, folyós vagy s?r?bb, hajlamos a kristályosodásra stb.) Emellett meg kell említeni, hogy a méz tartalmazza azon növény hatóanyagait, melynek virágporából van, tehát például a hársméz nagyon jó hatással van a légúti panaszokra.
A méz javallatai, hatásai
- er?sít?, energiaadó
- Ajánlott fáradtság, gyengeség esetén, mivel az egyszer? cukrok már a száj nyálkahártyáján át kezdenek felszívódni, és átalakulás (lebontás) nélkül a vérbe kerülnek (energiát adnak).
Az erejét visszanyer? ember hangulata, közérzete is javul.
- fels? légúti gyulladásoknál 1 kk. méz elszopogatása hozzásegít a gyógyuláshoz
- mandulagyulladásnál a méz baktériumöl?, gyulladáscsökkent?, nyálkaoldó hatása érvényesül (f?ként akác-, gesztenye-, hárs-, hagymaméz)
- a méz baktérium- és vírusellenes is, természetes módon er?síti az immunrendszert (baktériumos hasmenés, megh?lés, influenza)
- el?segíti az emésztést, enyhe hashajtó
- gyorsan (szinte közvetlenül) hat a szívre (koszorúserek vérellátási zavarai, infarktus utókezelése, szívritmuszavarok, szívizomgyulladás, magas vérnyomás)
- májvéd? szer (a máj m?ködéséhez sz?l?cukrot szolgáltat)
- vitaminok, ásványi anyagok, enzimek (TÖBB MINT A FEHÉR CUKOR!!)
(tápegész élelmiszer
- nyugtató hatása is van
A gyógyhatásokat fizikai és kémiai elemzések is alátámasztják. A gyógyteákat cukor helyett mézzel édesítsük, nem csak egészségesebb, finomabb is lesz!
|