Nagyon kellemetlen tud lenni, és képes agyoncsapni a napunkat. Azt gondoljuk, már megint valami olyat ettünk, amit nem kellett volna. A gyomorégés azonban nem csupán az ételeknek köszönhet?. Amennyiben igen gyakori a panasz, itt az ideje felülvizsgálni, mi okozhatja.
Még egy ok a leszokásra
A dohányzás csak rosszabbá teszi a gyomorégés tüneteit. Azt eredményezheti, hogy a gyomorsav visszafolyik a nyel?cs?be.
A gyomorégést gyakran fejfájás kíséri. Ilyenkor az ember pirulák után kap, pedig ha rendszeresen szed bizonyos gyógykészítményeket, az még kellemetlenebbé teheti a gyomorégést. Gondot okozhatnak az antibiotikumok és a magas vérnyomást kezel? gyógyszerek is. Konzultáljunk orvosunkkal, ha úgy érezzük, orvosságunk okoz gyomorégést!
Óvatosan a halolajjal is (például az étrendkiegészít?kkel). Értékes Omega-3 zsírsavat tartalmaz, mellyel véd a szívproblémák, a depresszió és számos megbetegedés ellen.
Emellett azonban sajnos okozhat gyomorégést is. De csak az olaj - a hal magában, egészségesen elkészítve igen jó étel, zsírszegény, magas fehérjetartalmú étel.
Stressz
A stressz, ahogyan annyi más egészségügyi problémához, a gyomorégéshez is köthet?. Nem okozza a gyomorsav termel?dés megemelkedését, egy tanulmány szerint azonban, mely a Journal of Psychosomatic Research-ben jelent meg, a gyomorégéssel küzd? páciensek észlelték a stessz tüneteit.
Borsmenta
A borsmenta, bár számos jó tulajdonsága van - ahogyan a halolajnak is -, sajnálatos módon problémát okoz, ha a gyomorba kerül. A borsmentából készült tea, kapszula, még a cukorka is olaj a t?zre azoknál, akik gyomorégéssel küzdenek.
Ha sokat mutat a mérleg....
Minél súlyosabbak vagyunk, annál nagyobb esélyünk van a gyomorégésre. A Journal of the American Medical Association tanulmánya kimutatta, hogy a gyomorégés rizikója a testtömegindex-szel együtt növekszik. A n?knél hangsúlyosabb az összefüggés, mint férfiaknál.
Gének
Sajnos a génjeink is okozhatják a gyomorégéses tüneteket. Örökölhettük a problémát. Az elmúlt években végzett, ikreket tanulmányozó vizsgálatok szerint a gyomorégéses gondok 30-45 százalékánál a genetika játszik szerepet. Emellett mi döntünk: mit eszünk, dohányzunk-e, mozgunk-e.
A szakért?k szerint az öröklött fizikai jellegzetességek, így az abnormális gyomorfunkciók vagy a gyomorsavra való hiperérzékenység sokat nyom a latban, hogy a probléma kialakuljon.
|