Főoldal Ajánlom ismerősömnek Kapcsolat


Vitaminok, ásványi anyagok

A vitaminok az emberi szervezet fiziológiás működéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek. A vitaminokat , illetve előanyagaikat / provitaminok / a szervezet nem tudja előállítani, ezért azokat a táplálékkal kell felvenni. A vitaminok az anyagcsere- folyamatokban játszanak fontos szerepet. Két csoportjukat különböztetjük meg.

1. zsírban oldódó vitaminok
2. vízben oldódó vitaminok

Zsírban oldódó vitaminok

A vitamin: Az A vitamin hámvédő vitamin. Hiányában hyperkeratosis, szürkületi vakság alakul ki. Az A vitamin előanyaga a ß karotin a szervezetben A vitaminná alakul.
A vitamin források: máj,tojás, vaj
ß karotin források: sötétzöld, mélysárga gyümölcsök.

D vitamin: A kalcium és a foszfor felszívódását és a csontokba való beépülését szabályozza.
Hiányakor a csontok ásványi anyag tartalma elégtelen, csontdeformitások keletkeznek, angolkór alakul ki. Elővitaminjából / 7-dehidro koleszterol / ultraibolya sugarak hatására képződik a bőrben.
D vitamin források: halolaj, tojás, máj, vaj.

E vitamin: Az E vitamin a szervezetben antioxidánsként működik. Hatással van a pajzsmirigy és nemi mirigyek működését serkentő hormonok termelődésére az agyalapi mirigyben.
E vitamin források: saláta, gabonafélék, növényi olajok, búzacsíra, tojás.

K vitamin : A véralvadásban játszik fontos szerepet. A II., a VII., a IX., és a X. véralvadási faktor képzésében van szükség K vitaminra.
K vitamin források: zöld levelű főzelékfélék, spenót, káposzta, máj. A bélbaktériumok is állítanak elő K vitamint.

Vízben oldódó vitaminok

C vitamin : Részt vesz a kötő- és támasztó szövetek kollagénjének a képzésében, szükséges a növekedéshez, a regenerációhoz és a sebgyógyuláshoz. Növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Részt vesz számos hormon képződésében. Fokozza a vas és a réz felszívódását.
C vitamin források: szinte minden friss gyümölcs, zöldség és a burgonya.

B1 vitamin / tiamin /: A szénhidrát- anyagcsere szabályozásában vesz részt az energia szolgáltató folyamatokban. Hiánya következtében a beriberi nevű betegség alakul ki.
B1 vitamin források: gabonafélék héja, hüvelyesek, húsfélék, belsőségek, tojás, burgonya.

B2 vitamin / riboflavin /: A biológiai oxidációs folyamatokban vesz részt, mint enzim alkotórész és szerepet játszik az aminosavak anyagcseréjében. Hiányában bőr-és nyálkahártya tünetek mutatkoznak.
B2 vitamin források: élesztő, tej, sajt, zöldség-és főzelékfélék, húsok, cereáliák.

Niacin / PP faktor /: Enzim alkotórészként részt vesz a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjében. Hiányában pellagra fejlődik ki.
Niacin források: máj, hús, hal, tojás, élesztő, száraz hüvelyesek.

B6 vitamin / piridoxin / Az aminosavak egymásba való átalakulását szabályozza és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében játszik szerepet. Hiányában bőr-, nyálkahártya-, ideggyulladás és általános tünetek- gyengeség, levertség - fejlődhetnek ki. Bőséges fehérjefogyasztás növeli a piridoxin szükségletet.
B6 vitamin források: máj, hús, tojássárga, barna liszt, kukorica, zöldségfélék.

Folsav: Folsav szükséges a fehér-, a vörösvérsejtek, és a vérlemezkék képződéséhez, a gyomor-bél traktus és a szájnyálkahártya épségéhez. Hiányában vérszegénység, nyelvgyulladás, gastrointestinális tünetek, növekedési zavar jelentkezhet.
Folsav források : máj, zöld leveles saláta, főzelékfélék, élesztő.

B12 vitamin: Számos anyagcsere folyamatban fontos szerepet tölt be. Fontos szerepet játszik a vörösvértestek képzésében, valamint részt vesz a nukleotidok szintézisében. Hiányában vérszegénység, idegrendszeri tünetek, érzés- és járászavar , feledékenység, levertség fejlődhet ki.
B12 vitamin források: máj, vese, lép, hal, tojás, tejtermékek.

Biotin / H vitamin / : A zsírsavak előállításában, a szénhidrátok felhasználásában és a koleszterin anyagcseréjében játszik szerepet. Hiányában lehangoltság, étvágytalanság, bőrelváltozások, vérszegénység, érzészavar, koleszterin emelkedés fejlődhet ki.
Biotin források: máj, vese, élesztő, tojássárga.

Pantoténsav: A szénhidrátok és zsírok egymásba való átalakulását szabályozza. Befolyásolja a haj színét, növekedését. Hiányában hasfájás, hányinger, álmatlanság, gyengeség, érzészavar fejlődhet ki.
Pantoténsav források : állati belsőségek, hús, tojás, karfiol, káposzta, gabonafélék héja.

Ásványi anyagok

A szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen néhány szervetlen anyag az ún. ásványi anyagok jelenléte is. Az ásványi anyagok a szervezetben való mennyiségi előfordulásuk szerint két csoportba oszthatók: grammnyi mennyiségben előforduló makroelemekre és mikrogrammnyi mennyiségben előforduló mikroelemekre / nyomelemek /.

1. Makroelemek

Kalcium: A kalcium a csontok fő alkotója. Elengedhetetlen az izmok hatékony működéséhez , fontos szerepet játszik a véralvadásban, a sejtmembrán felépítésében és működésében, a B12 vitamin felszívódásában , a vérnyomás szabályozásásban.
Hiányában csontritkulás,csontlágyulás jön létre, a fogak tönkremennek. A vérképzés zavart szenved.
Kalcium források: tej, tejtermékek, olajos magvak.

Magnézium: A magnézium alapvető fontosságú a szív és az érrendszer működédének szabályozásában. Részt vesz az energia szolgáltató enzimatikus folyamatokban, a csontok Ca és P anyagcseréjében, a szívizomzat, a vázizmok és az idegrendszer működésében és integritásának fenntartásában. A kalciummal és a foszforral együtt a csontok alkotórésze. Hiányában a vérnyomás alacsony lehet, súlyosabb esetben a szívműködés is zavart szenved.
Magnézium források: déli gyümölcsök, füge, narancs, citrom, dió, olajos magvak, napraforgó.

Nátrium: Funkciója az ozmotikus egyensúly, a folyadékháztartás fenntartása, közreműködés az idegingerület továbbításában, az izom összehúzódásában.
Az élelmiszerek természetes nátrium tartalma kielégíti a szervezet Na szükségletét.
Kálium: A kálium ionjai a szervezet só-, vízháztartását szabályozzák. Elengedhetetlen a normális izomműködéshez. A natrium ionokkal együtt az ingerületi folyamatokban vesz részt.
Hiánya esetén a bőr vizenyőssé válik, a vércukor szint csökken.
Kalium források: nyers gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék.

Foszfor: A fogak szervetlen anyagának egyik fő alkotója. Leggyakoribb hiánytünete a csontritkulás és a fogínygyulladás.
Forrásai: tej, tejtermékek, növényi magvak, szójakészítmények.

Klór:Szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyának beállítását, elősegíti a gyomorban termelődő emésztőnedvek elválasztását. Rugalmasan tartja az inakat, az izületeket.

Kén: A szervezetben elsősorban a szaruanyagokat felépítő fehérjékben fordul elő. A B vitaminokon keresztül részt vesz a máj anyagcsere folyamataiban.
Hiányában a haj száraz, hullik és a köröm repedezett.

Vas: Nélkülözhetetlen a hemoglobin képződéséhez, az oxigén transzportjához és a sejtek szintjén folyó oxidációhoz.
Hiányában vérszegénység alakul ki.
Fő forrásai: húsok, húskészítmények, máj, belsőségek.

2. Mikroelemek

Cink: A cink központi szerepet tölt be az anyagcsere folyamatokban, összehangolja az egyes enzimek működését, megőrzi a sejtek épségét. Hiányában csökken a fehérjeszintézis aktivitása, lassul az izmok fejlődése, gyengül az immunrendszer. Fontos a prosztata működéséhez és a tesztoszteron képződéséhez.
Cink források: tengeri halak, rákok, bárányhús, búzacsíra, tökmag.

Réz: Nélkülözhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez és közreműködik a vas hasznosulását irányító enzimekben.
Réz források: zöldségfélék, szója, marhamáj.

Mangán: A csontok fejlődésében és az inzulin képzésében közreműködő enzimek nélkülözhetetlen eleme.
Mangán források: főzelékek, dió, gabonafélék, tojássárga.

Molibdén: Kapcsolatban áll a vas-anyagcserével. Segíti a zsírok és szénhidrátok felszívódását az emésztőrendszerből.

Jód: A legfontosabb pajzsmirigy hormon a tirozin alkotója. Jód hiányában a tirozin nem tud szintetizálódni, ennek eredményeként zavar következik be a növekedésben és a szellemi fejlődésben.
Jód források: tengeri halak, rákok, tojás, rozskenyér, tengeri algák, moszatok.

Fluor: A fluor fontos szerepet játszik a csontszövet anyagcseréjében és a fogzománc épségének megőrzésében.
Fluor források: egyes ásványvizek, tengeri halak.

Króm: A szénhidrátok és a lipidek anyagcseréjéhez kapcsolódik. Az inzulin kofaktora. Hiánya inzulin rezisztenciához vezet.
Króm források: barna kenyerek, hántolatlan gabonafélék, sajtok.

Kobalt: A B12 vitamin egyik alkotója. Részt vesz a vérképzésben és a nukleinsavak szintézisében. Hiányában vérszegénység alakul ki.
Kobalt források: húsfélék, máj, vese.

Szelén: Fontos szerepet tölt be a szervezet védekező mechanizmusában. Antioxidáns tulajdonságú.
Szelén források: búzacsíra, korpa, hüvelyesek, tejtermékek, tonhal.

Ajánljuk


Felhőkép


Küldj egy névnapi képeslapotnevű ismerősödnek!

Kövess minket a Facebook-on is


Facebook oldalunkFacebook oldalunk megnyitása.